Wat is diabetes?
> www.wellion.nl/nl/diabetes/Wat_is_diabetes

Wat is diabetes?


De officiële naam Diabetes Mellitus komt van het Griekse Diabetes (“Door(heen) gaan”) en het Latijnse woord mellitus (“honingzoet”), letterlijk ‘zoete doorstroom’, en is ontstaan doordat het belangrijkste symptoom van diabetes de zoete smaak van de urine van patiënten is.


Karakteristiek voor Diabetes mellitus zijn de verhoogde bloedglucosewaarden die veroorzaakt worden door een verminderde of ontbrekende insuline productie (type 1). Als iemand lijdt aan insuline resistentie (veel voorkomende diabetes type 2) heeft het lichaam welvoldoende insuline, maar kan het deze niet gebruiken.
 
Koolhydraten uit voeding worden in het lichaam omgezet in glucose (metabolisme). dit is de belangrijkste energiebron voor normale stofwisselingsprocessen. Het circuleert vrijuit in de bloedsomloop en is altijd beschikbaar voor de lichaamscellen. Ongebruikte glucose wordt opgeslagen in de lever of spieren als glycogeen waarvandaan het altijd gebruikt kan worden.
 
Het insuline hormoon, dat geproduceerd wordt in de bètacellen van de alvleesklier en vanuit hier in de bloedcirculatie komt, is een substantieel onderdeel voor dit proces. Het maakt mogelijk dat glucose door de celmembraam heen kan en zo in uw spieren, vet en levercellen opgenomen kan worden (en omgezet wordt in glycogeen) en regelt bovendien de glucoseafgifte door de lever. Op deze manier reguleert insuline de bloedglucosewaarden. Geen enkel ander hormoon die deze taak kan overnemen. 
 
Als u Diabetes mellitus heeft, zorgt het gebrek aan, of resistentie tegen insuline ervoor dat het lichaam niet langer in staat is om koolhydraten uit voeding te verwerken. Hierdoor heeft het lichaam een gebrek aan energie en begint het proces van katabolisme van vetzuren. De resulterende afbraakstoffen (ketonen) zorgen voor een verhoogd zuurgehalte in het bloed (keto-acidose), als er geen directe behandeling plaatsvindt is er grote kans dat de bloedsuikers verder ontregelt worden, raadpleeg dus direct een arts. 
 
Diabetes wordt gediagnosticeerd door een meting van de bloedglucosewaarden. De ideale waarden voor volwassenen zonder diabetes  op een nuchtere maag liggen tussen de 4,1 mmol/L en 5,9 mmol/L. Tot twee uur na een maaltijd mogen deze waarden niet hoger liggen dan 7,8 mmol/L (bij gebruik van capillair bloed uit uw vingertop). De behandelmethode hangt af van mate en type diabetes. 

Deze website bevat informatie over verschillende producten voor een zeer grote doelgroep. Hierdoor kan de website productdetails of -informatie bevatten van producten die normaal gesproken niet beschikbaar zijn in uw land. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor toegang tot dergelijke informatie die niet binnen de legaliteit, regulering, registratie of gebruik van het land van herkomst valt.